
Sfinkter tamiri tedavisi; Sfinkter olarak adlandırdığımız büyük abdest tutmaya yarayan makat kaslarının zarar gördüğü durumlarda uygulanan bir işlemdir. Bu zarar görme sonucu iç veya dış sfinkter hasarına göre inkontinas (gaz ya da büyük abdest tutamama) gelişir.
Anal Cerrahi sonrası inkontinansın en sık sebebi % 45’lere varan oranlarla kronik anal fissür tedavisinde uygulanan LİS-Lateral İnternal Sfinkterotomi (makat kasının kesilmesi) için bildirilmiştir. Bunu Anal fistül ve Hemoroid ameliyatları takip eder.
Buradaki en önemli sebep özensiz cerrahidir. LİS uygulamasında sfinkterin tamamının kesilmesi, fistül ameliyatlarında fistül tipinin tam olarak ayırt edilemeyip sfinktere zarar verilmesi veya uygunsuz seton uygulamaları, hemoroid ameliyatlarında ise ameliyat esnasında hemoroid pakesinin derin olarak çıkarılması sonucu sfinkter zarar görmekte ve inkontinans oluşmaktadır.
Buna rağmen ameliyatta özen gösterilse bile bazı hastalar risk grubundadır. Çok doğum yapmış yaşlı ve şişman hastalar risk grubunda yer alır. Bu nedenle bu grup hastalara anal cerrahi yapılacaksa ayrıca dikkat etmek gerekir.
Makalede ameliyatını paylaştığımız hastamız doğum esnasında yapılan epizyotomi kesisinin derinleşmesi sonucu sfinkter hasarı olan bir hastadır. Çok katı dışkılama ile 7-8 yıl idare ettiğini buna rağmen çoğunlukla kaçırma olduğunu ifade etmiştir. Bu kaçırma haftada 4-5 kezdir. Dışkısının sulandığı durumlarda ise günde 3-5 kez çamaşır değiştirdiğini ifade etmektedir. Yapılan muayenesinde diz dirsek pozisyonunda yapılan tuşede saat 5-7 arasında sfinkter defekti olduğu tesbit edilmiştir. Tuşe esnasında sıkması istendiğinde sfinkter kenarları daha bariz olarak hissedilebilmektedir.
Hastamıza sfinkteroplasti ameliyatı planlanmış ve uygulanmıştır. Öğretici olması bakımından makalede cerrahi teknik detayları ile paylaşılmıştır.
İlk aşamada hastaya bir gece önceden iyi bir barsak temizliği yapılmış ve o şekilde ameliyata alınmıştır.
Ameliyat masasına prone pozisyonunda alınmıştır.
Ameliyatta önce defektif olan saha anüs iç mukozası ve deri çizgisinden açılmış ve açıklık kenara doğru genişletilmiştir (Resim 1).
Resim 1
Yanlara doğru yapılan diseksiyonla sfinkter kenarları ortaya konmuştur(Resim 2).
Resim 2
Sfinkter kenarlarının gerginlik olmayacak şekilde yeterli olarak üstüste gelebileceği kontrol edilir(Resim 3).
Resim 3
Daha sonra sfinkter kenarları kruvaze ceket tarzı uzun sürede eriyen vicryl dediğimiz dikişlerle dikilmiştir(Resim 4).
Resim 4
Daha sonra anüs mukozası ve cilt kendiliğinden eriyen dikişlerle dikilerek operasyon tamamlanır(Resim 5).
Resim 5
Hastamıza ameliyat sonrası 3 gün ağızdan herhangi bir gıda verilmemiş bu sırada barsak çalışmasını azaltacak ilaçlarla dışkılama yapılmasına engel olunmuştur.3. günden sonra sulu gıdalara izin verilmiş katı gıda alımına ise 7. günde başlanmıştır. Katı gıda alımı ile barsak çalışmasını azaltan ilaçlar kesilip laksatif dediğimiz dışkıyı yumuşatacak ilaçlar başlanmıştır. Bu hastamız ameliyat sonrası dışkısını ve gazını tamamen tutabilmiş ameliyat sonrası 12. ay sonrasından itibaren herhangi bir sorunu olmadığı takiple ortaya konmuştur.
Op.Dr.Ramazan Tarık Ünsal
Hocam merhabalar yaklaşıkn2 yil önce 4. Evre hemoroid ameliyatı oldum akabinde makat darlığı gelişti ve yaklaşık 1 yıl öncede anal stenoz ameliyatı oldum fakat şuanda da gaz yaparken büyük abdesttimi kaçırîyorum. Yani kötüyüm sosyal hayat sıfır hocam çaresi var mı öncelikle bunu sormak istiyorum ona göre gelmek istiyorum saygılar hocam
Buyrun gelin yardımcı oluruz tabii ki.2.Ameliyatta muhtemelen kasınız kesilmiştir.
Bu hocamız bu konuda türkiye çok başarılıdır.abse sonrası fistül oldum sonra tarık hoca beni ameliyet etti bir yıl oldu.güzel gidiyor durumum cok iyi şükür rahatca namazımıda kılıtorum allah ondan razı olsun
Merhaba hocam.ben 45 yaşında 2 yıl önce rektum ameliyatı oldum.1 yıl kolostomi torba takıldı sonra içeri alındı.fakat (dışkımı tutamıyorum)8 ay oldu hiç bir ilerleme yok.devlet hastanesi olduğu için doktorlar pek ilgilenmiyor ilaç verip 1 kaç sene devam eder diyorlar.fakat benim hiç umudum yok.bunun tedavisi varmı hocam?saygılar..
BUYRUN GELİN YARDIMCI OLURUZ.
İzmirde yaşıyorum.Hocam merhaba.yaklaşık 1 yıl önce hemoroid ameliyatı oldum.ameliyattan sonra şiddetli kabız oldum.anometride sonuç aşağıdaki gibidir. tuvalette çok zorlanıyorum.ne yapmam gerekir.?tip 1 dissinerji..
Buyrun gelin bakalım yardımcı oluruz.Makat darlığı makalemizi ve youtube kanalımızdaki makat darlığı videolarını izlemenizi öneririm.
Merhabalar ben bir trafik kazası geçirdim trafik kazasına bağlı olarak pelvis kemiğim kırıldı ve makat kaslarım ameliyatta alındı kolostomi ile yaşıyorum ve kalçamda 3 cm e kadar kayma var makat kaslarım yok ve açık durumda makat kası yapabiliyor musunuz ? Beni kolostomiden kurtarabilir misiniz ?
Muayene etmeden bir şey söylemek yanlış olur.