ANAL SFİNKTER TAMİRİ

ANAL SFİNKTER TAMİRİ
09.07.2020
22.718


Sfinkter tamiri tedavisi; Sfinkter olarak adlandırdığımız büyük abdest tutmaya yarayan makat kaslarının zarar gördüğü durumlarda uygulanan bir işlemdir. Bu zarar görme sonucu iç veya dış sfinkter hasarına göre inkontinas (gaz ya da büyük abdest tutamama) gelişir.

Anal Cerrahi sonrası inkontinansın en sık sebebi % 45’lere varan oranlarla kronik anal fissür tedavisinde uygulanan LİS-Lateral İnternal Sfinkterotomi (makat kasının kesilmesi) için bildirilmiştir. Bunu Anal fistül ve Hemoroid ameliyatları takip eder.

Buradaki en önemli sebep özensiz cerrahidir. LİS uygulamasında sfinkterin tamamının kesilmesi, fistül ameliyatlarında fistül tipinin tam olarak ayırt edilemeyip sfinktere zarar verilmesi veya uygunsuz seton uygulamaları, hemoroid ameliyatlarında ise ameliyat esnasında hemoroid pakesinin derin olarak çıkarılması sonucu sfinkter zarar görmekte ve inkontinans oluşmaktadır.

Buna rağmen ameliyatta özen gösterilse bile bazı hastalar risk grubundadır. Çok doğum yapmış yaşlı ve şişman hastalar risk grubunda yer alır. Bu nedenle bu grup hastalara anal cerrahi yapılacaksa ayrıca dikkat etmek gerekir.

Makalede ameliyatını paylaştığımız hastamız doğum esnasında yapılan epizyotomi kesisinin derinleşmesi sonucu sfinkter hasarı olan bir hastadır. Çok katı dışkılama ile 7-8 yıl idare ettiğini buna rağmen çoğunlukla kaçırma olduğunu ifade etmiştir. Bu kaçırma haftada 4-5 kezdir. Dışkısının sulandığı durumlarda ise günde 3-5 kez çamaşır değiştirdiğini ifade etmektedir. Yapılan muayenesinde diz dirsek pozisyonunda yapılan tuşede saat 5-7 arasında sfinkter defekti olduğu tesbit edilmiştir. Tuşe esnasında sıkması istendiğinde sfinkter kenarları daha bariz olarak hissedilebilmektedir.

Hastamıza sfinkteroplasti ameliyatı planlanmış ve uygulanmıştır. Öğretici olması bakımından makalede cerrahi teknik detayları ile paylaşılmıştır.

İlk aşamada hastaya bir gece önceden iyi bir barsak temizliği yapılmış ve o şekilde ameliyata alınmıştır.

Ameliyat masasına prone pozisyonunda alınmıştır.
Ameliyatta önce defektif olan saha anüs iç mukozası ve deri çizgisinden açılmış ve açıklık kenara doğru genişletilmiştir (Resim 1).


Resim 1

Yanlara doğru yapılan diseksiyonla sfinkter kenarları ortaya konmuştur(Resim 2).


Resim 2

Sfinkter kenarlarının gerginlik olmayacak şekilde yeterli olarak üstüste gelebileceği kontrol edilir(Resim 3).


Resim 3

Daha sonra sfinkter kenarları kruvaze ceket tarzı uzun sürede eriyen vicryl dediğimiz dikişlerle dikilmiştir(Resim 4).


Resim 4

Daha sonra anüs mukozası ve cilt kendiliğinden eriyen dikişlerle dikilerek operasyon tamamlanır(Resim 5).


Resim 5

Hastamıza ameliyat sonrası 3 gün ağızdan herhangi bir gıda verilmemiş bu sırada barsak çalışmasını azaltacak ilaçlarla dışkılama yapılmasına engel olunmuştur.3. günden sonra sulu gıdalara izin verilmiş katı gıda alımına ise 7. günde başlanmıştır. Katı gıda alımı ile barsak çalışmasını azaltan ilaçlar kesilip laksatif dediğimiz dışkıyı yumuşatacak ilaçlar başlanmıştır. Bu hastamız ameliyat sonrası dışkısını ve gazını tamamen tutabilmiş ameliyat sonrası 12. ay sonrasından itibaren herhangi bir sorunu olmadığı takiple ortaya konmuştur.

Op.Dr.Ramazan Tarık Ünsal

4.4 21 votes
Değerlendirme
4.4 21 votes
Değerlendirme
Subscribe
Bildir
guest
14 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Gökhan
Gökhan
1 ay önce

Hocam böyle bi sorunum var. Acil ameliyat olmam gerek sanırım

IMG-20240329-WA0003.jpeg
Tayfun durak
Tayfun durak
4 ay önce

Hocam hanım 3 senedir kemoterapi görüyor. 2 dir kemoterapiden 3 gün sonra ıkına ıkına ufak bir parça yapabiliyor hep tuvaleti geldi hissiyle tuvalete gidiyor ama yapamıyor.geçen kemoterapide 10 gün sonra normale döndüydü bu sefer dönmedi ne önerirsiniz şimdiden teşekkür ederim

Oğuzhan
Oğuzhan
8 ay önce

Hocam dışkılama ihtiyacı hissettiğimde haftada 3 kez dışkımı tutamıyorum ve altıma kaçırıyorum. Tutmakta zorluk çekiyorum. Travma sonrası stres bozukluğu sonucu istemsiz olarak Aşırı ıkınmıştım buna bağlı olarak Anal Fissür,
Apse ve Fistül hastalıkları gelişti. Düzensiz Yırtıklar oluştu. Fistül ameliyatından önce dışkı tutamama sorunu gelişti haftada 3 kez tuvalete gidene kadar altıma kaçırıyorum.
Fistül ameliyatı sonrası kas zayıflaması dediler ama ben dışkı kaçırmaya ameliyattan önce başlamıştım. Acaba Aşırı ıkınmaya bağlı olarak Sfinkter kaslarda hasar oluşmuş olabilir mi? Gaz çıkardığımda bir kaç kez makatımın kirlendiği durumlar olmuştu. Sfinkter kaslarda hasar fiziki muayne ile teşhis edilebilir mi? Örnek Yırtık…

Whatsapp
Op.DR.Ramazan Tarık ÜNSAL
Op.DR.Ramazan Tarık ÜNSAL
Merhaba Size Nasıl Yardımcı olabilirim.?
14
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak isterseniz yorum yapabilirsinizx